YouTube:  https://youtu.be/4Kuwkp2ioZE

 

Toelichting:

1. Port de Normandie: een schitterend hoge brug bij Le Havre

 

2. Pontorson: een rustig plaatsje in Normadie

 

3. Mont Saint Michel: dit prachtige kloosterstadje is gebouwd op een rotseiland. Dit springtij-eiland wordt bij hoog water geheel door de zee omringd. Aan de Bretonse kust is het verschil tussen eb en vloed rond de 13 meter.

 

4. Cancale: het vissersplaatsje Cancale. Deze plaats staat bekend om de oesters, één van de hoofdgerechten van de Bretonse keuken.

 

5. Pointe du Hoc: 6 juni 1944, D-day, de invasie is begonnen. Bij Pointe du Hoc vechten de Rangers zich langs ladders en touwen naar boven en bezetten uiteindelijk deze rotspunt.

 

6. Colleville sur Mer: de Amerikaanse militaire begraafplaats.

 

7. Arromanches: hier werd direct na de invasie een kunstmatige haven voor bevoorrading van de troepen aangelegd.

 

8. St. Mere Eglise: parachutisten van de 82e en de 101e Airborne divisies zijn daar geland. Soldaat Steel hangt nog steeds aan de kerktoren.

 

9. Fougeres: de stad dankt zijn bekendheid aan het indrukwekkende kasteel met zijn 13 torens. Oorspronkelijk gebouwd in de 11e eeuw, maar in 1166 verwoest door de Engelsen. Daarna is het slot weer opgebouwd en steeds verder uitgebreid.

 

10. Parc de Haute: de prachtige tuinen.

 

11. Caen Memorial: de stad Caen heeft tijdens de bevrijding van Frankrijk zwaar geleden. 75% van de stad was na de bevrijding door de geallieerden verwoest. Nu is de stad weer prachtig opgebouwd. Het Memorial, museum van de vrede.

 

12. Bayeux: hier de beroemde tapisserie te bewonderen. Het enorme geborduurde doek, een Gobelin, is 70 meter lang en 50 cm hoog. Het verbeeldt de slag om Hastings in 1066, waar Willem de Veroveraar voet aan wal zette.

 

13. St. Malo: één van de oudste steden van Bretagne, St. Malo. De oude binnenstad is ommuurd en vanaf de stadsmuren is het uitzicht over de stad en de kust prachtig.

 

14. Cap Frehel: een 70 meter boven zee uitstekende rots, één van de mooiste uitzichtpunten aan de Bretonse kust.